NewburyportNews.com, Newburyport, MA

Breaking News

Local News

March 22, 2013

Students' solar experiment wins Naval Science Award

WEST NEWBURY — In response to renewed interest in solar power, a pair of Pentucket Regional High School seniors decided to find out whether landfill sites that otherwise have no redeeming value might be the best place for solar panel arrays.

Working with a $2,000 grant from The Marjot Foundation, which funds independent environmental research by high school students, West Newbury’s Will Craig and Dan Ryan conducted a year-long field experiment to answer that question.

For their efforts, they won the Naval Science Award from the Office of Naval Research at this year’s Region V Science Fair in Somerville.

With the approval of town officials, Craig and Ryan created simulated solar panels out of plywood sheets. Then, they mounted the 45-degree, south-facing panels on the capped landfill on Georgetown Road in West Newbury.

Thanks to the grant, they were able to purchase industrial ballast mounts for their plywood panels, so the field experiment was as accurate and authentic as if they had used actual solar panels. Since the goal of the project was simply to determine whether the shade created by ballast-mounted panels would have any adverse effect on plant life or cause erosion on a capped, grassy landfill, actual solar panels were not necessary, they said.

After identifying all the plant life in the area, Craig and Ryan monitored their experiment from April through December, recording any changes that occurred. They also researched the growth characteristics of each plant, installed erosion pins to track any adverse effects on the topsoil, established control points for reference and recorded average growth heights and standard deviations month by month.

After conducting what is being called one of the most comprehensive study of its kind, the two high-school wizards analyzed their findings.

They concluded that plants that had been shaded by the panels simply compensated for the changing light by altering their growth patterns. Their photographs of the field experiment bear out their findings, showing lush plant growth in the shade of the panels and no erosion of the topsoil.

Text Only | Photo Reprints

Port Pics
AP Video
Mint Gives JFK Coin a Face-lift Creative Makeovers for Ugly Cellphone Towers Ariz. Inmate Dies 2 Hours After Execution Began Crash Kills Teen Pilot Seeking World Record LeBron James Sends Apology Treat to Neighbors Raw: Funeral for Man Who Died in NYPD Custody Migrants Back in Honduras After US Deports Israeli American Reservist Torn Over Return Raw: ISS Cargo Ship Launches in Kazakhstan Six Indicted in StubHub Hacking Scheme Former NTSB Official: FAA Ban 'prudent' EPA Gets Hip With Kardashian Tweet Bodies of MH17 Victims Arrive in the Netherlands Biden Decries Voting Restrictions in NAACP Talk Broncos Owner Steps Down Due to Alzheimer's US, UN Push Shuttle Diplomacy in Mideast Trump: DC Hotel Will Be Among World's Best Plane Crashes in Taiwan, Dozens Feared Dead Republicans Hold a Hearing on IRS Lost Emails Raw: Mourners Gather As MH17 Bodies Transported
Special Features